Eyl 15, 2021 Haberler
BASIN AÇIKLAMASI
Kadıköy Anadolu Lisesi’nde Engelli Öğrencinin Eğitim Hakkı Engellenmek İsteniyor
9-12 Eylül 2021 tarihleri arasında, sosyal medya da yer alan ve Kadıköy Anadolu Lisesi’ne bir öğrenciye “torpil yapıldığı ya da iltimas geçildiği” yönündeki haberlere rastlanılmıştır.
Konu hakkında yaptığımız çalışmada; söz konusu olayın, kronik hastalığı bulunan bir engelli çocukla ilgili olduğu, söz konusu çocuğun, 5 yıllık İngilizce eğitim veren Beyoğlu Anadolu Lisesi’nin kazandıktan sonra Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliğinin 23. maddesinin 7. fıkrası kapsamında, sağlık sorunları çerçevesinde, nakil talebini kullanıp, İstanbul İl Müdürlüğüne ilgili kurullarının verdiği (kontenjan kapsamında) Kadıköy Anadolu Lisesi’ne kaydının yapıldığı anlaşılmıştır. (Bkz ilgili mevzuatın 23. maddesinin 7. fıkrasına ve Öğrenci Nakil ve Geçişlerine Esas Teşkil Eden Hastalıklar Listesine)
Anlaşılacağı üzere bahsi geçen işlemin bir torpil ya da iltimas değil, engelli ve kronik hastalıkları olan öğrencilere belirli koşullarda sağlanan bir hakkın kullanılmasından ibaret olduğu açıktır. Dahası bu hakkın kullanımı başka bir çocuğun hak kaybı yaşamasına neden olmamaktadır. Sağlık gerekçesi ile kayıt olan çocuklar sıradan kontenjanlara ek olarak kaydolmaktadır.
Bu hakkın temelinde engelli çocuğun, engellilik-hastalık haline bağlı olarak gereksinim duyacağı özel koşulları sağlamak, eğitim hayatını sağlıklı ve kaliteli bir şekilde, evine en yakın noktada, ailesinin acil bir durumda kısa sürede yardımına gelebileceği bir mesafedeki okulda sürdürmesini sağlamak amacı bulunmaktadır.
(Not: Çocuğun bu işleme temel olan sağlık kurulu raporu bir hak ihlaline neden olmamak adına bu bültende paylaşılmayacaktır. Ancak, rapor kopyasının elimizde olduğunu net şekilde beyan ederiz.)
Bu bağlamda olaylar aşağıda sıralandığı şekilde cereyan etmiştir:
1- Öğrenci LGS sınavına kaynaştırma öğrencisi olarak girmiştir,
2- Sınavdan aldığı puanla Beyoğlu Anadolu Lisesini kazanmıştır (Beyoğlu Anadolu Lisesi hazırlığı sınıfı (yabancı dili İngilizce) olan 5 yıllık bir proje okuldur),
3- Yukarıda aktardığımız mevzuat çerçevesinde aynı türden okula yani İngilizce eğitim veren Kadıköy Anadolu Lisesi’ne nakil için ilgili kuruma başvurulmuş ve başvuruya olumlu karşılık almıştır.
4- Daha kayıt aşamasında Kadıköy Anadolu Lisesi Okul Müdürünün “bu okulda barınamazsınız” diyerek başka bir okula gitmeleri konusunda aileye telkinde bulunduğu iddia edilmiştir,
5- Bu tutuma rağmen okula kayıt yaptıran aile, Okul Aile Birliğine, okul kayıt ücreti olarak 7.500 TL’nin 4.500 TL’sini peşin olarak yatırdığı anlaşılmıştır,
6- Okula kayıt yapılıp kıyafetleri ve kitapları verildikten 3 gün sonra öğrencinin tüm bilgileri henüz bilmediğimiz bir kaynaktan servis edilerek öğrenciye mobbing başlatılmıştır,
7- Okul Aile Birliği ve birkaç veli WhatsApp grubunda kronik hastalığı olan engelli çocuk hakkında; yıldırılacağı, hatta basının bu amaçla kullanılacağı yönünde ayrımcı ve yine hatta nefret suçuna varan mesajlar paylaşılmıştır,
8- Son olarak CHP İstanbul İl Başkanı Sayın Canan Kaftancıoğlu’na Okul Aile Birliği ve birkaç veli tarafından aktarılan konu, Twitter üzerinden paylaşılmış, ardından konu birçok yayın kuruluşu tarafından haberleştirilerek kronik hastalık sahibi engelli çocuğa “torpil yapıldığı” yönünde algı yaratılmıştır.
11- Bu haberlerin ardından MEB konu hakkında soruşturma açtığını duyurmuştur. Aile çocuğun başka okula nakledileceğinden korkmaktadır.
Öncelikle belirtmek isteriz ki, İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğünün almış olduğu nakil kararı yasalara, hakkaniyete ve çocuğun yüksek menfaatine uygundur.
Yapılan bu işlem ülkemizin de taraf olduğu ve iç hukukumuzun bir parçası olan BM Engelli Hakları Sözleşmesi ile tam uyumludur.
Derneğimiz ve paydaşı olan benzer amaçlarca çalışan STK’ların talepleri ise kısaca şöyledir:
1- Doğru ve mevzuata uygun nakil kararının arkasında durulmasını,
2- Engelli çocuğun kişisel bilgilerini Okul Aile Birliğinin WhatsApp sayfasına sızdırarak kişisel bilgilerin korunması yasasını ihlal eden kişilerin tespit edilmesini, haklarında idari ve yasal işlem başlatılmasını,
3- Benzer şekilde Okul Aile Birliğinde engelli öğrencinin aleyhine yapılan ve nefret-ayrımcılık söylemi içeren ifadeler hakkında gerekli işlemlerin yapılmasıdır.
Yukarıda kısaca ifade edilen hususlar kapsamında engelli öğrencinin haklarını ilgilendiren tüm olayların takipçisi olacağımızı ayrıca yine bu olay üzerinden idari ve hukuki süreçlerin bir tarafı olacağımızı kamuoyunun takdirlerine sunarız.
Saygılarımızla,
Toplumsal Haklar ve Araştırmalar Derneği